Actueel

29.12.2017

Altijd bereikbaar zijn is slopend

Vergroot de kwaliteit van leven en voorkom een burn-out: wees af en toe onbereikbaar.

HR-professionals kunnen wel het een en ander doen om burn-out bij medewerkers te voorkomen. Bij jongere medewerkers is dit bijvoorbeeld het benadrukken van het belang van een betere leefkwaliteit. Minder smartphonegebruik en een betere balans tussen werk en privé scheelt veel. Uiteraard moet het management ook meewerken. Dat stelt recruitmentorganisatie Hays.

Jill van Casteren, HR-manager bij Hays Nederland: “Dit begint met het creëren van een cultuur waarbinnen medewerkers worden gestimuleerd om een gezond en actief leven te leiden. Focus moet hierbij komen te liggen op de output in plaats van het aantal uur dat iemand werkt. Daarnaast kunnen bedrijven hun medewerkers duidelijk maken dat ze buiten werktijden niet hoeven te reageren op mails.”

Altijd bereikbaar
Vooral voor jonge medewerkers is het de normaalste zaak van de wereld om altijd bereikbaar te zijn. 82 procent checkt zijn mail vlak voor het slapen gaan en direct na het wakker worden. Ook bij ziekte voelt 40 procent zich verplicht zijn mail te checken en 32 procent is ook tijdens vakanties online, constateert Hays. De recruitmentorganisatie baseert zich hierbij op onderzoek van de Britse zorgverzekeraar Bupa.

Balans stimuleren
Van Casteren: “Werk en privé lopen dwars door elkaar heen. We nemen geen afstand meer van ons werk. De smartphone is hierin een grote boosdoener. Daarnaast zijn we met elkaar ook meer uur gaan werken. Dit komt mede doordat steeds meer bedrijven opereren in verschillende tijdzones. Dit betekent dat medewerkers van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bereikbaar moeten zijn.” Hays vindt dat Nederlandse bedrijven een voorbeeld kunnen nemen aan Volkswagen. Hier maken serverinstellingen het onmogelijk om buiten werktijd mail naar collega’s te sturen.

Trainingen balans en ontspanning
Ook zonder harde technische maatregelen kan een werkgever volgens Hays veel doen om te voorkomen dat medewerkers een burn-out oplopen. Bijvoorbeeld door het organiseren van trainingen, waarin duidelijk wordt gemaakt wat het effect is van een verstoorde werk-privé balans.

Daarnaast kunnen HR-managers collega’s stimuleren om tijdens de lunchpauze te gaan sporten. En vanuit de organisatie kan er beter op worden toegezien dat alle vakantiedagen aan het einde van het jaar op zijn gemaakt. Van Casteren vervolgt: “Uiteraard moet de werktelefoon of laptop dan wel thuisblijven.”

Contact informatie
Actueel | :
18.06.2018

Tip van de dag

Wist je dat… 11% van de omzet in de zakelijke dienstverlening samenhangt met de betrokkenheid van de medewerkers?
24.05.2018

Holland Fit is AVG-proof

Per 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. De AVG vervangt de huidige privacywetgeving Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

14.05.2018

Nieuwe ESF-ronde voor de deur

Pak deze kans voor jouw bedrijf of instelling!