Van klantenservice manager naar leefstijladviseur: de carrière switch van Janice

Holland Fit Janice

Er was een tijd dat Janice zich alleen maar druk hoefde te maken over de bereikbaarheid van de klantenservice en het verbeteren van de klanttevredenheid. Het werk ging haar prima af, maar steeds vaker stelde Janice zichzelf de volgende vraag: Hoe zou het zijn om alles uit mijn handen te laten vallen en een heel andere kant op te gaan? Lees hier het verhaal van onze nieuwe collega Janice over hoe zij koos om van haar passie haar beroep te maken.

Van droombaan naar mismatch

In theorie had ik het goed voor elkaar. Ik was in de baan gerold na mijn psychologiestudie en was er behoorlijk opgeklommen, maakte toffe reizen als onderdeel van mijn werk, werkte samen met een aantal van mijn beste vrienden en ik had geen reisafstand. Kortom, het was een droombaan.
Hoe mooi mijn baan ook was, na een tijdje kreeg ik minder plezier in mijn werk. In de acht jaar dat ik er werkte veranderden zowel de organisatie als mijn eigen interesses en behoeften. De baan paste steeds minder bij mij en ik was niet meer gelukkig in mijn werk. Het was tijd om stil te staan bij wat ik eigenlijk graag wilde. Gelukkig kon ik hierover heel open zijn tegenover mijn leidinggevende. Mijn werkgever bood mij de kans om aan de slag te gaan met een loopbaancoach. Zij vroeg mij waar mijn hart een sprongetje van maakte. Ik kwam tot het inzicht dat ik er energie van krijg om me te verdiepen in het thema gezondheid en om mensen in beweging te brengen.

Onzekerheid

De eerste stap was inmiddels genomen in samenwerking met de loopbaanadviseur. Ik wist wat ik wilde. Alleen de rekeningen moesten betaald worden en het salaris wat iedere maand binnen kwam, was ook erg fijn. Voor ik het wist, waren er weer een paar maanden voorbij. Risicomijdend als ik ben, durfde ik het pas twee jaar later aan om daadwerkelijk de stap te zetten. Ik gaf immers zekerheid en comfort op en moest ongetwijfeld bij een nieuwe werkgever onderaan de ladder beginnen. De baan die ik had kostte me inmiddels zoveel energie dat het me niet lukte om daarnaast iets anders te zoeken. Het was duidelijk dat ik daar in elk geval weg moest, dus heb ik mezelf een tijdje “vrij” gegeven om me op de zoektocht te storten. Vrienden en familie steunden mij en vonden me erg dapper. Dit gaf mij het vertrouwen om door te zetten, ondanks de twijfels. Wil ik dit echt? Gaat het lukken?

Hobbels op de weg, twijfels en een onrustig gevoel kwamen regelmatig langs. Na drie jaar heb ik af en toe nog steeds momenten van twijfel. Ondanks mijn enthousiasme, bleek het niet makkelijk om zonder passende werkervaring en opleiding mijn nieuwe droom te verwezenlijken. In gesprekken met potentiële werkgevers merkte ik dat zij het liefste iemand wilden met tien jaar ervaring. De moed zakte mij in de schoenen. Hoe kreeg ik die baan? Ik herijkte mijn plan en besloot dat ik terug de schoolbanken in moest! De enige manier om een goede kans te maken was er vol voor te gaan: studeren, een bijbaan en vrijwillig mensen coachen om passende werkervaring op te doen. Het traject was erg leuk en leerzaam en na een jaar mocht ik het felbegeerde diploma Leefstijlcoach op mijn cv zetten.

Nieuwe start

Diploma in the pocket. Met goed vertrouwen ging ik opnieuw solliciteren. Ditmaal trof ik wel een werkgever die mij de kans wilde geven! Sinds twee maanden werk ik bij HollandFit. Ik voel me al goed op mijn plek. Het is een voorrecht om dagelijks bezig ze te zijn met onderwerpen waar je echt blij van wordt! Bij HollandFit zet ik medewerkers aan tot kleine of drastische leefstijlveranderingen met als doel om gezonder en energieker te worden. Die adviezen geef ik op basis van gezondheidsonderzoeken en/of vitaliteitscans. Het geeft mij veel voldoening als ik iemand bewust kan maken van zijn of haar gezondheid en kan enthousiasmeren om ermee aan de slag te gaan.

Holland Fit Janice

Als de ene deur sluit, gaat er een andere open

De afgelopen jaren heb ik door mijn carrière switch heel veel geleerd. In de eerste plaats dat het ontzettend belangrijk is om plezier te hebben in je werk. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om iedere morgen met plezier naar het werk te gaan. Als je langzaam toegroeit naar de positie waarin ik zat, duurt het even voor je beseft dat je er niet meer gelukkig van wordt. Mijn advies aan iedereen is dan ook om jezelf regelmatig af te vragen of je werk nog steeds bij je past en of je jezelf de komende jaren nog dit pad ziet bewandelen. Bespreek het met je leidinggevende, vrienden en familie. We brengen heel veel tijd door op ons werk. Het is wel zo prettig als je ook doet wat je leuk vindt. Een carrière switch is niet iets wat je binnen een dag beslist. Je kunt alles bij het oude laten en daarmee kiezen voor de veilige optie. Durf je te kiezen voor het onbekende, dan ervaar je op den duur vrijheid. Het vergt een lange adem en een goed plan van aanpak. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Ieder klein stapje brengt je dichter bij je doel. Het is het waard!

Maak kennis met ons team!